YURIDIK SHAXSLAR TO‘LAYDIGAN SOLIQLARGA UMUMIY TAVSIFNOMA - Ergasheva Aziza; Suyunov Sanjar (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  yuridik  shaxslar  tomonidan  to‘lanadigan soliqlarning  iqtisodiy  mazmuni,  ularning  davlat  moliya  tizimidagi  o‘rni  hamda iqtisodiy jarayonlarga ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida yuridik shaxslar uchun amal qilayotgan asosiy soliq turlari, ularning hisoblanish tartibi, soliq stavkalari  hamda  soliq  majburiyatlarini  bajarish  mexanizmlari  keng  yoritilgan. Shuningdek,  korxonalar  tomonidan  to‘lanadigan  soliqlarning  davlat  byudjeti daromadlarini  shakllantirishdagi  ahamiyati  va  iqtisodiy  rivojlanishga  ta’siri  ko‘rib chiqiladi. Maqolada soliq tizimining samaradorligini oshirish, soliq ma’murchiligini takomillashtirish  hamda  tadbirkorlik  faoliyatini  qo‘llab-quvvatlashga  qaratilgan muhim  jihatlar  ham  tahlil  etilgan.  Tadqiqot  natijasida  yuridik  shaxslar  uchun  amal qilayotgan  soliq  tizimining  o‘ziga  xos  xususiyatlari  aniqlanib,  uni  yanada takomillashtirish  bo‘yicha  ilmiy  asoslangan  taklif  va  tavsiyalar  ishlab  chiqilgan. Tadqiqot natijalari soliq tizimini rivojlantirish, davlat byudjeti daromadlarini barqaror shakllantirish hamda iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashga xizmat qiladi.