SHARQ VA G’ARB FALSAFASI - Erkinova Durdonaxon O‘tkirjon qizi,; Abdullayev Bahodirjon, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  Sharq  va  G‘arb  falsafasining  shakllanishi, rivojlanish bosqichlari hamda ularning asosiy xususiyatlari tahlil qilinadi. Maqolada Sharq  falsafasining  ruhiy-ma’naviy  yo‘nalganligi,  insonning  ichki  dunyosini anglashga qaratilganligi, shuningdek, G‘arb falsafasining mantiqiy, ilmiy va analitik tafakkurga  asoslanganligi  yoritib  beriladi.Shuningdek,  Konfutsiy,  Siddhartha Gautama, Sokrat, Platon va Aristotel kabi mashhur faylasuflarning qarashlari misolida ikki  yo‘nalishning  o‘ziga  xos  jihatlari  ochib  beriladi.Maqolada  Sharq  va  G‘arb falsafasining  o‘xshash  va  farqli  tomonlari  taqqoslanib,  ularning  zamonaviy jamiyatdagi  ahamiyati  asoslab  beriladi.  Xususan,  globallashuv  jarayonida  bu  ikki falsafiy  yo‘nalishning  o‘zaro  uyg‘unlashuvi,  inson  tafakkurining  yanada  boyishiga xizmat qilishi ta’kidlanadi.