YUQORI SINF O‘QUVCHILARINING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI VA MUAMMOLI TA’LIMNI QO‘LLASH ZARURATI - Gulnoza Xolmatova Izzataliyevna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  mazkur  maqolada  yuqori  sinf  o‘quvchilarining  psixologik xususiyatlari  hamda  ta’lim  jarayonida  muammoli  ta’lim  texnologiyasini  qo‘llash zarurati asoslab beriladi. Unda o‘quvchilarning kognitiv rivojlanish jihatlari, xususan, abstrakt fikrlash, tahlil qilish, solishtirish va mustaqil xulosa chiqarish qobiliyatlarining shakllanishi  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  yuqori  sinf  o‘quvchilarida  “men” konsepsiyasining  rivojlanishi,  refleksiya  va  shaxsiy  pozitsiyaning  shakllanishi  kabi psixologik  jarayonlar  yoritiladi.  Maqolada  an’anaviy  ta’lim  metodlarining cheklanganligi  va  ularning  o‘quvchilarning  zamonaviy  ehtiyojlariga  to‘liq  javob bermasligi ko‘rsatib beriladi.  Muammoli  ta’lim  texnologiyasining  kognitiv  ziddiyat asosida tashkil etilishi o‘quvchilarning bilish faoliyatini faollashtirishi, tanqidiy, ijodiy va  mustaqil  fikrlashini  rivojlantirishi  ilmiy  jihatdan  asoslanadi.  Xulosa  sifatida muammoli ta’lim yuqori sinf o‘quvchilarining psixologik rivojlanishiga mos keluvchi samarali metodik yondashuv ekanligi ta’kidlanadi.