O‘ZBEKISTON MILLIY VALYUTASI — IQTISODIY MUSTAQILLIKNING ASOSIY USTUNI - Mamarasulova Shahnoza Sherzod qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotasiya Ushbu  maqolada  O‘zbekiston  Respublikasi  milliy  valyutasi  —  so‘mning muomalaga kiritilishining tarixiy-iqtisodiy zaruriyati, bosqichlari va bugungi kunda mamlakat  makroiqtisodiy  barqarorligini  ta’minlashdagi  roli  tahlil  qilinadi. Shuningdek,  valyuta  islohotlarining  pul-kredit  siyosatiga  ta’siri  va  liberallashtirish jarayonlarining ahamiyati yoritilgan. Maqolada so‘mning joriy etilishi bilan bog‘liq tarixiy jarayonlar, iqtisodiy barqarorlikka ta’siri, inflyatsiyani nazorat qilish va xalqaro savdo-sotiqdagi o‘rni tahlil qilinadi. Shuningdek, milliy valyutaning iqtisodiyotdagi ijobiy  va  salbiy  tomonlari,  yuzaga  kelgan  muammolar  va  ularning  hal  etilishi masalalari ko‘rib chiqiladi.