RIVOJLANGAN MAMLAKATLARDA TADBIRKORLIK SUBYEKTLARINI GURUHLASH TAJRIBASI - Ortiqov Nodirbek Komiljon og‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  rivojlangan  mamlakatlarda  tadbirkorlik subyektlarini guruhlash tajribasi tahlil qilinadi. Xususan, kichik, o‘rta va yirik biznes subyektlarini  tasniflash  mezonlari,  ularning  iqtisodiyotdagi  o‘rni  hamda  davlat tomonidan qo‘llab-quvvatlash mexanizmlari o‘rganilgan. Turli mamlakatlar misolida tadbirkorlik subyektlarini guruhlashda qo‘llaniladigan asosiy ko‘rsatkichlar – ishchilar soni,  yillik  aylanma  mablag‘  va  aktivlar  hajmi  kabi  mezonlar  solishtirilgan. Shuningdek,  maqolada  rivojlangan  davlatlar  tajribasidan  kelib  chiqib,  tadbirkorlik subyektlarini  samarali  tasniflashning  milliy  iqtisodiyot  rivojiga  ta’siri  yoritilgan. Olingan natijalar asosida O‘zbekiston sharoitida tadbirkorlik subyektlarini guruhlash tizimini takomillashtirish bo‘yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.