TALABALARDA IJTIMOIY QO‘RQUV VA O‘ZINI BAHOLASH O‘RTASIDAGI BOG‘LIQLIK - Djurakulova Dilfuza Farxodovna; Baxtiyirova Shaxzoda Elyor qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Bugungi kun talaba yoshlariga xos psixologik muammolar orasida ijtimoiy  qo‘rquv  va  o‘zini  baholash  darajasi  ayniqsa  dolzarb  masalalardan  biridir. Universitetga qadam qo‘ygan har bir yosh o‘z oldida yangi dunyo, notanish muhit va har  xil  xarakterli  insonlar  bilan  uchrashadi.  Bu  bosqichda  talaba  o‘z  bilimini, salohiyatini,  jamiyat  oldidagi  o‘z  o‘rnini  aniqlash,  shaxsiy  qadr-qimmatining  real bahosini topishga harakat qiladi. Biroq shunday jarayonlarda ko‘plab yoshlar ijtimoiy qo‘rquv tuyg‘usi, ya’ni omma ichida o‘zini notinch, noqulay yoki ikkinchi darajali deb his  qilish,  gapirishdan,  fikrini  ochiq  aytishdan  yoki  yangi  tanishlar  orttirishdan cho‘chish muammosiga duch keladi.