PRP TERAPIYASINING POSTTRAVMATIK VA POSTOPERATSION CHANDIQLARGA TA’SIRI: ELASTOGRAFIK BAHOLASH - Akramova Lola Yunusovna; Hasanov Islom Rustamovich; Farmonov Shaxzod Fazliddinovich; Farmonova Nilufar Amriddin qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Posttravmatik va postoperatsion chandiqlar teri hamda yumshoq to‘qimalarda chuqur  morfologik  va  funksional  o‘zgarishlar  bilan  kechuvchi  murakkab  reparativ jarayon  natijasidir.  Bunday  chandiqlar  nafaqat  estetik  nuqsonlar,  balki  terining elastikligi  pasayishi,  sub’ektiv  noqulayliklar  (qichishish,  og‘riq)  hamda  funksional cheklanishlarga  olib  kelishi  mumkin.  Zamonaviy  regenerativ  tibbiyotda trombotsitlarga  boy  plazma  (PRP)  terapiyasi  ushbu  muammolarni  bartaraf  etishda istiqbolli  va  samarali  usullardan  biri  sifatida  keng  qo‘llanilmoqda.  PRP  tarkibidagi biologik  faol  moddalar,  xususan  o‘sish  omillari  fibroblastlar  proliferatsiyasini kuchaytiradi,  kollagen  va  elastin  sintezini  modulyatsiya  qiladi  hamda  angiogenez jarayonlarini faollashtiradi. Natijada chandiq to‘qimasining strukturaviy qayta tashkil topishi  yuz  beradi.  Ultrasonik  elastografiya  esa  chandiq  to‘qimalarining  mexanik xususiyatlarini, ya’ni elastiklik va qattiqlik darajasini aniq baholash imkonini beruvchi zamonaviy diagnostik usul hisoblanadi. O‘tkazilgan tadqiqotlar natijalariga ko‘ra PRP terapiyasidan keyin chandiq elastikligi o‘rtacha 30–45 % ga oshgan, to‘qima qattiqligi esa 25–40 % ga kamaygan. Elastografik indekslarning yaxshilanishi esa regenerativ jarayonlarning faollashganini tasdiqlaydi.