ENDOGEN O’SISH: INSON KAPITALINING IQTISODIY O’SISHGA TA’SIRI - Iskandarov Bekzod Abdijalilovich; Xojiyev Jaxongirbek Ilhom o'g'li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.Ushbu maqola endogen iqtisodiy o‘sish nazariyasi asosida inson kapitalining mamlakatlar iqtisodiy rivojiga ta’sirini o‘rganishga qaratilgan. Tadqiqot inson kapitalining tarkibiy qismlari — ta’lim darajasi, kasbiy malaka, ish tajribasi va sog‘liq  holati  —  orqali  mehnat  unumdorligi,  innovatsion  faoliyat  va  texnologik rivojlanishga qanday hissa qo‘shishini tahlil qiladi. Maqolada klassik endogen o‘sish modellari,  xususan  Romer  va  Ramsey  nazariyalari,  matematik  va  diagrammatik misollar  bilan  yoritilib,  inson  kapitalining  uzoq  muddatli  iqtisodiy  o‘sishdagi  roli ko‘rsatildi.  Shuningdek,  rivojlanayotgan  va  rivojlangan  mamlakatlarning  tajribalari solishtirilib, inson kapitalini rivojlantirish strategiyalari va siyosiy tavsiyalar taqdim etilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ta’lim va malaka oshirishga, sog‘liqni saqlash tizimiga va innovatsion muhitni yaratishga sarmoya kiritish mamlakat iqtisodiy barqarorligi,  raqobatbardoshligi  va  innovatsion  salohiyatini  oshirishda  muhim ahamiyat  kasb  etadi.  Ushbu  ish  inson  kapitali  va  iqtisodiy  o‘sish  o‘rtasidagi  uzviy bog‘liqlikni  ilmiy  asosda  ko‘rsatib,  siyosat  ishlab  chiquvchilarga  foydali  tavsiyalar beradi.