DINAMIK MAKROIQTISODIY MODELLAR: ZAMONAVIY YONDASHUVLAR VA METADOLOGIK ASOSLAR - Iskandarov Bekzod Abdijalilovich; Husanova Shahzoda Arzibek Qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  dinamik  makroiqtisodiy  modellar  va  ularning iqtisodiy jarayonlarni tahlil qilishdagi nazariy hamda metodologik asoslari o‘rganilgan. Tadqiqot  davomida  makroiqtisodiy  ko‘rsatkichlarning  vaqt  davomida  o‘zgarishini tushuntirishda qo‘llaniladigan zamonaviy modellashtirish yondashuvlari tahlil qilindi. Shuningdek, iqtisodiy o‘sish, inflyatsiya, bandlik va investitsiya jarayonlarini tadqiq etishda dinamik modellarni qo‘llash imkoniyatlari ko‘rib chiqildi. Maqolada iqtisodiy tizimlarni  o‘rganishda  matematik  modellashtirish,  statistik  tahlil  va  empirik ma’lumotlarga tayangan metodologik yondashuvlarning ahamiyati asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari dinamik makroiqtisodiy modellar iqtisodiy jarayonlarni chuqurroq tahlil  qilish,  prognozlash  hamda  samarali  iqtisodiy  siyosat  ishlab  chiqishda  muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.