EDGE COMPUTING VA IOT INTEGRATSIYASI: REAL-TIME MA'LUMOTLAR QAYTA ISHLASH - Islomov Diyorbek Zafar o'g'li; Shamsiyev Damir; Sunatov Quvonchbek; Tojiyev Shohimardon; Maxmudov Isomiddin (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  Edge  Computing  (chekkaviy  hisoblash) texnologiyasining Internet of Things (IoT) qurilmalari bilan integratsiyasi va real-time ma'lumotlar  qayta  ishlashga  ta'siri  tadqiq  etiladi.  Markaziy  bulut  serverlariga bog'liqlikni kamaytirish, kechikish (latency) muammosini hal qilish va tarmoq kengligi xarajatlarini  optimallashtirish  imkoniyatlari  o'rganiladi.  Turli  edge  platformalari (Raspberry  Pi  4B,  NVIDIA  Jetson  Nano,  AWS  Greengrass)  da  o'tkazilgan  testlar natijalari tahlil qilinadi. Olingan natijalar shuni ko'rsatadiki, edge arxitekturasi bulut-yagona yondashuvga nisbatan kechikishni 94% gacha kamaytiradi va tarmoq trafigini 78% ga qisqartiradi.