KVANT HISOBLASH VA KRIPTOGRAFIYAGA TA'SIRI: POST-KVANT KRIPTOGRAFIYASI VA MAVJUD ALGORITMLAR XAVFSIZLIGI - Islomov Diyorbek Zafar o’g’li; Sevinova Fayyoza Nizomjon qizi; Jumanova Dilnoza; Umarova Xushnoza; Xopizova Farog'at (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada kvant hisoblash texnologiyalarining zamonaviy kriptografik  tizimlarga  ko'rsatayotgan  tahdidlari  va  post-kvant  kriptografiyasining rivojlanish yo'nalishlari tahlil qilinadi. RSA, ECC va boshqa klassik algoritmlarning kvant  kompyuterlari  oldidagi  zaifliklari  matematik  asoslarda  ko'rsatilgan.  NIST tomonidan  standartlashtirilayotgan  CRYSTALS-Kyber,  CRYSTALS-Dilithium  va SPHINCS+ algoritmlarining texnik xususiyatlari o'rganiladi. Tajriba natijalari ushbu algoritmlarning performance ko'rsatkichlari va xavfsizlik darajalari bo'yicha qiyosiy tahlil sifatida taqdim etiladi.