TARJIMA TARIXIDA TARJIMA MAKTABLARI FAOLIYATI - Raxmonova Muxlisabonu Muminjon qizi; Egamberdiyeva Iroda Abdurahimovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur  maqolada  tarjima  tarixida  shakllangan  tarjima  maktablari  faoliyati, ularning  ilmiy,  adabiy  va  madaniy  taraqqiyotdagi  o‘rni  hamda  tarjima  nazariyasi rivojiga qo‘shgan hissasi keng tahlil qilinadi. Qadimgi davrdan boshlab zamonaviy davrgacha  faoliyat  yuritgan  tarjima  markazlari,  jumladan,  Bag‘dod,  Toledo  hamda Sharq  va  G‘arb  tarjima  maktablarining  o‘ziga  xos  jihatlari  yoritilgan.  Shuningdek, tarjima  maktablarining  madaniyatlararo  muloqotni  rivojlantirish,  ilmiy  merosni saqlash, tarjima sifatini oshirish va tarjimonlar tayyorlashdagi ahamiyati batafsil ochib beriladi.  Maqola  tarjima  nazariyasi  va  amaliyotining  shakllanish  bosqichlarini yoritishga qaratilgan.