SUN’IY INTELLEKT MODELLARI YORDAMIDA KASBIY MOYILLIKNI BASHORAT QILISH VA ULARNING QIYOSIY TAHLILI - Normuhammedov Qobilbek Oybek o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  tezis  shaxsning  psixometrik  ko'rsatkichlari  (xususan, Hollandning RIASEC modeli) asosida unga eng mos kasbiy faoliyat turini aniqlashda sun'iy  intellekt  modellarini  qo'llash  masalalariga  bag'ishlangan.  Bugungi  jadal o'zgaruvchan  mehnat  bozorida  yoshlarni  ularning  layoqati  va  qiziqishlariga  mos ravishda  to'g'ri  kasb-hunarga  yo'naltirish  o'ta  dolzarb  ahamiyat  kasb  etmoqda. Tadqiqotda  klassik  mashinali  o'rganish  algoritmlari  (XGBoost,  Random  Forest, Logistic regression, KNN va Decision tree) hamda ilg'or katta til modellari (LLM – Gemini) qiyosiy tahlil qilinib, ularning ishonchliligi 63 000 dan ortiq real so'rovnoma bazasi va O'zbekiston sharoitida to'plangan ma'lumotlar asosida isbotlangan.