ZAMONAVIY UMUMIY O‘RTA TA’LIM MUASSASALARIDA AN’ANAVIY O‘ZBEK CHOLG‘U ASBOBLARINI O‘RGATISH - Toshtemir Xalilov (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Zamonaviy  oliy  ta’lim  tizimidagi  an’anaviy  o‘zbek  cholg‘u asboblari  pedagogikasi  madaniyatni  saqlash  va  zamonaviy  akademik  amaliyotning muhim  aloqasini  ifodalaydi.  Ushbu  maqola  “ustoz-shogird” deb  nomlanuvchi  usta-shogird  modeli  va  universitet  o‘quv  dasturining  tuzilgan,  tizimlashtirilgan  talablari o‘rtasidagi  dinamik  o‘zaro  ta’sirni  o‘rganadi.  U  ushbu  integratsiyaga  xos  bo‘lgan asosiy muammolarni, jumladan, repertuarni standartlashtirish, og‘zaki an’anani G‘arb notasi bilan uyg‘unlashtirish va o‘qituvchining o‘zgaruvchan rolini o‘rganadi. Bundan tashqari, maqola ushbu qadimiy musiqiy merosning doimiy dolzarbligi va hayotiyligini ta’minlash  uchun  texnologiya,  etnomusiqashunoslik  va  fanlararo  tadqiqotlarni  o‘z ichiga  olgan  innovatsion  pedagogik  yondashuvlarni  o‘rganadi.  Asosiy  dalil  oʻzbek cholgʻu oʻqitishning kelajagi anʼana va zamonaviylik oʻrtasidagi tanlovda emas, balki oʻquvchilarni  XXI  asrning  ijodiy  va  professional  manzaralari  bilan  jihozlashda anʼanalar yaxlitligini hurmat qiladigan puxta oʻylangan sintezda ekanligini taʼkidlaydi.