UMUMIY O‘RTA MAKTAB O‘QUVCHILARIDA TANQIDIY O‘QISH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISH - Gulbaxor Nematullayeva; Nurali Boqiyev (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu  ilmiy  maqolada  umumiy  o‘rta  maktab  o‘quvchilarida  tanqidiy  o‘qish ko‘nikmalarini rivojlantirishning nazariy asoslari, pedagogik strategiyalari va amaliy metodlari tahlil qilinadi. XXI asr ko‘nikmalari (4K) tarkibida muhim o‘rin tutuvchi tanqidiy  fikrlash,  axborotning  ko‘payib  borayotgani  va  sun'iy  intellekt texnologiyalarining keng tatbiq etilayotgani sharoitida o‘quvchilarning matnni yuzaki emas,  balki  chuqur,  tanqidiy  tahlil  qilish  qobiliyatini  shakllantirishni  taqozo  etadi. Maqolada  tanqidiy  o‘qishning  komponentlari  (tahlil,  sintez,  baholash,  xulosa chiqarish)  aniqlandi,  uning  an'anaviy  o‘qishdan  farqlari  ko‘rsatildi.  Shuningdek, muallif  tomonidan  ishlab  chiqilgan  “TASHLIL”    modeli  va  interfaol  metodlar (SOCRATES, “Muallifga savol”, “Besh qadam”, “Matnni buzish”) asosida tanqidiy o‘qishni rivojlantirishning bosqichma-bosqich tizimi taklif etiladi. Maqola natijalari umumta'lim  maktablari  o‘qituvchilari,  metodistlar  va  ta'lim  tizimi  mutaxassislari uchun amaliy ahamiyatga ega.