INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA SEMANTIK NOMUTANOSIBLIK MUAMMOSI - Ra’no Karimjonova,; Nurali Boqiyev, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  ingliz  va  o‘zbek  tillari  o‘rtasidagi  semantik nomutanosiblik  (non-equivalence)  muammosi  tahlil  qilinadi.  Tarjimada  so‘zlar grammatik  jihatdan  to‘g‘ri  tarjima  qilingan  bo‘lsa-da,  madaniy,  emotsional  va kontekstual ma’nolar ko‘pincha yo‘qoladi yoki to‘liq uzatilmaydi. Tadqiqotda madaniy tushunchaga  bog‘liq  so‘zlar  (gentleman,  privacy,  tea),  emotsional-semantik  farqli so‘zlar (homesick, awkward), realiyalar (pub, Thanksgiving), abstrakt tushunchalar (accountability,  efficiency)  va  tarjimada  yo‘qotiladigan  ma’nolar  (serendipity, mindfulness)  misolida  nomutanosiblikning  tipologiyasi  ochib  beriladi.  Maqolada shuningdek,  ushbu  muammoni  bartaraf  etishning  mumkin  bo‘lgan  strategiyalari  – deskriptiv tarjima, madaniy moslashtirish va kompensatsiya usullari ko‘rib chiqiladi.