INTERNATSIONAL SO‘ZLARNING TARJIMADAGI MUAMMOLARI - Dilnavoz Abdumalikova,; Nurali Boqiyev, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada internatsional so‘zlarning ingliz va o‘zbek tillari tarjimasida yuzaga keladigan muammolari tahlil qilinadi. Internatsional so‘zlar  — turli  tillarda  shakli  va  ma’nosi  o‘xshash  bo‘lgan,  ko‘pincha  lotin  yoki  yunon manbalaridan kirgan birliklar — tarjima jarayonida ikki tomonlama rol o‘ynaydi: bir tomondan, ular tanish shakl tufayli tarjimon uchun “yordamchi” vazifasini bajaradi; ikkinchi  tomondan,  ma’no  farqlari,  kontekstual  mos  kelmaslik  va  “soxta  do‘stlar” (false  friends)  hodisasi  tufayli  jiddiy  xatolarga  sabab  bo‘lishi  mumkin.  Maqolada internatsional so‘zlarning nazariy asoslari, tarjimadagi funksiyasi, semantik tahlili, lingvopoetik  jihatlari  va  amaliy  tarjima  misollari  asosida  muammolar  tipologiyasi ochib beriladi. Tadqiqot natijasida internatsional so‘zlarni tarjima qilishda ularning real  ma’nosini  aniqlash,  kontekstni  hisobga  olish  va  maqsadli  tildagi  stilistik imkoniyatlarni baholash muhimligi asoslanadi.