KRISTOFER MARLONING “BUYUK TEMUR” ASARIDA TRAGEDIYA JANRINING TRANSFORMATSIYASI - Muxlisa Maxmudjonova; Nurali Boqiyev (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Kristofer Marloning “Buyuk Temur” tragediyasi janr  xususiyatlari  nuqtai  nazaridan  tahlil  qilinadi.  Ingliz  Uyg‘onish  davri dramaturgiyasida burilish nuqtasi bo‘lgan asar an’anaviy tragediya qonuniyatlarini o‘zgartirgan. Tadqiqotda qahramon tipologiyasi, poetik adolat tamoyilining buzilishi, bo‘sh misra vositasida tilning yangilanishi va ikki qismli epik tuzilish orqali Marlo tragediyasining  o‘ziga  xosligi  ochib  beriladi.  Shuningdek,  “haddan  oshuvchi” qahramon  konsepsiyasining  Renessans  individualizmi  bilan  bog‘liqligi  va  asarning keyingi davr dramaturgiyasiga ta’siri yoritiladi.