SHARQ ADABIY OBRAZLARI VA ULARNING G‘ARB ADABIYOTIDAGI AKS-SADOSI - Rahimaxon Tojiboyeva,; Nurali Boqiyev, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola Sharq adabiyotidagi asosiy qahramon obrazlari – ideal  inson,  donishmand  va  oshiq  tipologiyasini  tahlil  qilib,  ularning  G‘arb adabiyotidagi aks-sadosini o‘rganadi. Tadqiqotda Nizomiy Ganjaviyning “Layli va Majnun”  asari  hamda  Shekspirning  “Romeo  va  Julietta”  tragediyasi  o‘rtasidagi tipologik o‘xshashlik va farqlar alohida tahlil qilinadi. Maqolada qahramon obrazlari orqali Sharq va G‘arb madaniy qadriyatlari, jamiyat va individ munosabati, sevgi va axloq tushunchalaridagi o‘xshashlik va farqlar ochib beriladi. Tadqiqotda qiyosiy-tipologik, tarixiy-adabiy va madaniyatlararo tahlil usullaridan foydalanilgan.