TABIIY MEVA-REZAVOR VINOLARNI TAYYORLASHNING TEXNOLOGIK XUSUSIYATLARI - Esirgapov Azizbek Rustam oʻgʻli,; Aliyeva Muhabbat Ilxomjonovna,; Abdullayeva Barno Atabekovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  tabiiy  meva  va  rezavorlardan  tayyorlangan vinolarning texnologik xususiyatlari, ularni ishlab chiqarish jarayonining bosqichlari va mahsulot sifatiga ta'sir qiluvchi omillar o'rganiladi. Meva va rezavorlar vinolari oziq-ovqat  sanoatining  muhim  sohasini  ifodalaydi  va  biologik  faol  birikmalar, vitaminlar  va  antioksidantlarning  miqdori  tufayli  inson  salomatligi  uchun  foydali hisoblanadi.  Inshoda  xom  ashyo  tanlash,  qayta  ishlash,  fermentatsiya,  pishish  va tayyor mahsulotlarni saqlash bilan bog'liq texnologiyalar tizimli ravishda o'rganiladi. Shuningdek, u turli xil mevalardan olingan vinolarning organoleptik xususiyatlari va ularning sifat ko'rsatkichlari haqida tushunchalar beradi. Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki,  tabiiy  meva  va  rezavorlar  vinolarini  ishlab  chiqarishda  texnologik jarayonlarga qat'iy rioya qilish, xom ashyo sifatini aniq baholash va fermentatsiya jarayonini optimal sharoitlarda bajarish yuqori sifatli mahsulotlarga erishish uchun juda  muhimdir.  Maqolada  ushbu  jarayonlarning  nazariy  tamoyillari  va  amaliy o'lchamlari batafsil ko'rib chiqilgan.