SHAFFOF TIZIMLAR VA ALGORITMIK REYTINGNING SOTUVCHILAR MOTIVATSIYASI HAMDA NARX STRATEGIYALARIGA TA’SIRI - Zadaeva Zarina Normamadovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
2020–2025 yillarda raqamli platformalar savdosi jadal kengaydi va shu bilan birga  sotuvchilarning  platformaga  qaramligi  ham  kuchaydi.  AQSh  Census ma’lumotiga ko‘ra, 2025 yilda AQShda elektron tijorat savdosi 1,233.7 mlrd dollarni tashkil  etdi,  bu  2024  yilga  nisbatan  5.4%  ko‘p  bo‘lib, umumiy  chakana  savdoning 16.4%  ulushiga  teng  bo‘ldi;  2024  yilda  bu  ko‘rsatkich  16.1%  edi.  Bu  dinamika platformalarda  narx  belgilash,  reytingda  ko‘rinish  olish  va  algoritmik  boshqaruv masalalarini yanada strategik ahamiyatga ega qildi.