BOTULIZIM KASALLIGINING EPIDEMIOLOGIYASI VA PROFILAKTIKASI - Nuriddinov Axmad Muxammadiyevich,; Muratova Sabina Zohidjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Botulizm  —  o‘ta  xavfli  toksik-infeksion  kasallik  bo‘lib,  u Clostridium  botulinum  bakteriyasi  ishlab  chiqaradigan  kuchli  nerv  tizimiga  ta’sir qiluvchi toksin natijasida rivojlanadi. Kasallik ko‘pincha noto‘g‘ri tayyorlangan yoki yetarlicha sterilizatsiya qilinmagan konservalangan oziq-ovqat mahsulotlarini iste’mol qilish  orqali  yuqadi.  Botulizmning  epidemiologiyasi  kasallikning  kelib  chiqish manbalari,  tarqalish  mexanizmlari  va  xavf  omillarini  o‘rganadi;  u  odatda  yakka holatlar  yoki  guruhli  zaharlanishlar  shaklida  kuzatiladi.  Kasallikning  oldini  olish choralari oziq-ovqat mahsulotlarini to‘g‘ri qayta ishlash, saqlash va sterilizatsiya qilish qoidalariga amal qilish, shuningdek, sanitariya me’yorlarini buzmaslikdan iborat.