SO‘FIZODA JONKUYAR MUALLIM - Mardonova Bahor Ravshan qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anotatsiya:  Mazkur  maqolada  taniqli  jadid,  ma’rifatparvar  shoir  va  pedagog Muhammadsharif  So‘fizodaning  Turkiston  ta’lim  tizimini  isloh  qilish  yo‘lidagi fidokorona xizmatlari yoritilgan. So‘fizodaning yangi usul maktablarini tashkil etishi, xalqni  savodli  qilish  va  milliy  uyg’onish  davridagi  “jonkuyar  muallim”    sifatidagi ijtimoiy-pedagogik  qarashlarini  tahlil  qilinadi.  Maqolada  shoirning  nafaqat  ijodi, balki murakkab siyosiy sharoitda ham ma’rifat mash’alasini ko‘tarib chiqqan amaliy faoliyati ochib berilgan.