ANTIBIOTIK REZISTENTLIK – ZAMONAVIY TIBBIYOTNING GLOBAL MUAMMOSI - Xudoyarova G.N; Aliqulov Samandar; Abdunazarova Sevinch (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  antibiotik  rezistentlikning  global  sog‘liqni saqlash tizimidagi o‘rni, uning paydo bo‘lish sabablari, molekulyar mexanizmlari va klinik ahamiyati keng yoritilgan. Antibiotiklardan noto‘g‘ri va nazoratsiz foydalanish natijasida  mikroorganizmlarning  chidamliligi  ortib  borayotgani  tahlil  qilinadi. Shuningdek, rezistentlikni kamaytirish va nazorat qilishning zamonaviy strategiyalari ko‘rib  chiqilgan.  Antibiotiklar  XX  asrning  eng  muhim  tibbiy  kashfiyotlaridan  biri bo‘lib, ko‘plab yuqumli kasalliklarni samarali davolash imkonini berdi.  Biroq,  so‘nggi  yillarda  antibiotik  rezistentlik  muammosi  global  miqyosda keskinlashib  bormoqda.  Jahon  sog‘liqni  saqlash  tashkiloti  ma’lumotlariga  ko‘ra, antibiotiklarga  chidamli  infeksiyalar  yiliga  millionlab  insonlar  hayotiga  xavf tug‘dirmoqda.  Rezistentlikning  oshishi  nafaqat  infeksion  kasalliklarni  davolashni qiyinlashtiradi, balki jarrohlik operatsiyalari, transplantatsiya va onkologik davolash samaradorligiga ham salbiy ta’sir ko‘rsatadi.