"YULDUZLI TUNLAR" — BOBURNING MURAKKAB HAYOT YO'LI - Arziqulova Dilobar Narmuhammad qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada taniqli adib Pirimqul Qodirovning "Yulduzli tunlar" (tarixiy roman)  asari  misolida  buyuk  sarkarda  va  shoir  Zahiriddin  Muhammad  Boburning fojiaviy,  ammo  sharafli  hayot  yo‘li  tadqiq  etiladi.  Maqolada  Bobur  Mirzo  siymosi an’anaviy "ideal hukmdor" qolipidan chiqib, tirik insoniy tuyg‘ular — Vatan sog‘inchi, yaqinlarining xiyonatidan chekilgan iztirob va ota sifatidagi mas’uliyat prizmasi orqali yoritilgan. Muallif  asar  mazmuniga  tayanib,  Boburning  12  yoshida  og‘ir  davlat boshqaruvini  qo‘lga  olishi,  Movarounnahrdagi  taxt  talashishlar  va  natijada  o‘z  ona yurtidan ayrilishining badiiy talqinini tahlil qiladi. Shuningdek, maqolada Boburning Hindistonda  buyuk  saltanat  qurishi  uning  nafaqat  siyosiy  g‘alabasi,  balki  o‘zligini asrab qolish uchun olib borgan ma’naviy kurashi sifatida talqin etilgan. Maqolaning asosiy e’tibori Boburning shaxsiy kechinmalari va "Yulduzli tunlar" asarining tarixiy haqiqatni yoritishdagi ahamiyatiga qaratilgan.