FOKUSLANGAN TAFAKKURNING STRESSGA QARSHI MEXANIZMI: PSIXOFIZIOLOGIK VA STATISTIK TAHLIL - Qochqarova Tursinoy Azat qizi; Maturazova Zulfiya (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  ilmiy  maqolada  fokuslangan  tafakkur  (diqqat markazlashtirilgan  fikrlash)  jarayonining  inson  organizmidagi  stress  darajasini pasaytirishdagi roli va ichki mexanizmlari tadqiq etiladi. Maqolada ongli xotirjamlik (mindfulness)  va  kognitiv  fokusning  prefrontal  qobiq  hamda  bodomsimon  tana (amygdala)  o‘rtasidagi  neyronal  aloqalarni  qanday  mustahkamlashi  tahlil  qilinadi. Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  fokuslangan  tafakkur  nafaqat  kognitiv samaradorlikni  oshiradi,  balki  kortizol  gormoni  darajasini  boshqarish  orqali organizmning adaptiv imkoniyatlarini kengaytiradi.