TALABALARDA STRESSNING EMOTSIONAL HOLATGA TA’SIRINI EKSPERIMENTAL O‘RGANISH - Abibullaeva Dilshoda Jolmurza qizi; Sagindikova Nargiza (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur ilmiy maqolada talabalarda stressning emotsional holatga ta’siri  eksperimental  tadqiqot  asosida  keng  qamrovli  tahlil  qilinadi.  Hozirgi globallashuv  sharoitida  yoshlar,  xususan  talabalar  turli  psixologik  bosimlarga  duch kelmoqda. Ushbu tadqiqotning asosiy maqsadi — stressning talabalarning emotsional barqarorligi,  kayfiyati,  xavotir  darajasi  hamda  psixologik  reaksiyalariga  ta’sirini aniqlashdan  iborat.  Tadqiqot  jarayonida  30  nafar  talaba  ishtirok  etdi  va  ular eksperimental  hamda  nazorat  guruhlariga  ajratildi.  Eksperimental  guruhga  maxsus stressli  vaziyatlar  yaratilib,  ularning  emotsional  reaksiyalari  kuzatildi  va so‘rovnomalar  orqali  baholandi.  Natijalar  shuni  ko‘rsatdiki,  stress  ta’siri  ostida talabalarda  salbiy  emotsiyalar,  jumladan  xavotir,  qo‘rquv,  asabiylik  va  tushkunlik darajasi sezilarli oshgan. Shu bilan birga, stress kognitiv jarayonlarga, ayniqsa diqqat va qaror qabul qilishga salbiy ta’sir ko‘rsatgan. Tadqiqot natijalari talabalarning ruhiy salomatligini muhofaza qilish, ta’lim jarayonida psixologik qo‘llab-quvvatlash tizimini rivojlantirish va stressni kamaytirish strategiyalarini ishlab chiqishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.