KREMNIY MONOKRISTALIDA MISNING CHO‘KISHI (PRECIPITATSIYASI) - A.Y. Boboyev,; Sh.K. Mahkamov, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Kremniy monokristali hozirgi zamon yarimo‘tkazgich sanoatining asosi  hisoblanadi.  Uning  ultratoza  va  kristallik  turdagi  xossalari  aynan  elektron texnologiyani,  xususan,  chiplar,  mikroprotsessorlar  va  boshqa  yarimo‘tkazgich qurilmalarini  ishlab  chiqarishda  muhim  ahamiyat  kasb  etadi.  Shu  sababli  kremniy kristalining fizik, kimyoviy hamda strukturaviy jihatlari chuqur o‘rganiladi va nazorat qilinadi. Bu jarayonda kremniy monokristali tarkibida istalmagan begona element va nuqsonlar, ayniqsa, og‘ir metallar, sirt va ichki qatlamga tushib qoladigan mis (Cu) ionlari alohida xavf tug‘diradi. Misning kristall ichida cho‘kishi – bu kristall panjarada harakatlanayotgan  mis  atomlari  yoki  ionlarining  muayyan  nuqson,  precipitat, dislokatsiya yoki diffuziya markazida to‘planib, bevosita chiqindilar yoki agregatlar hosil qilishi jarayonidir.