TIJORAT BANKLARINING OPERATSIYALARI - Sindarov Sh . K,; Turkmenbayev Salamat Azamat uli, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu ilmiy maqola tijorat banklarida operatsiyalarning mohiyati, ularning  bank  faoliyatidagi  ahamiyati  va  zamonaviy  rivojlanish  tendensiyalarini atroflicha tahlil qiladi. Maqolada aktiv va passiv  operatsiyalarning nazariy asoslari, turlari  va  ularni  samarali  boshqarishning  ahamiyati  ko'rib  chiqiladi.  Xususan, kreditlash, investitsiya faoliyati va boshqa aktiv turlarining bankning daromadlilik va barqarorligini  ta'minlashdagi  o'rni  chuqur  o'rganiladi.  Shuningdek,  aktiv operatsiyalarni  boshqarishda  yuzaga  keladigan  risklar,  ularni  baholash  va minimallashtirish  usullari,  jumladan,  VaR,  stsenariy  tahlili,  Markowitz  va  Sharp modellari  yordamida  risk  menejmenti  mexanizmlari  muhokama  qilinadi. Raqamlashtirish,  innovatsiyalar  va  barqaror  moliya  tamoyillarining  aktiv operatsiyalarga  ta'siri,  shuningdek,  O'zbekistonda  tijorat  banklari  passiv operatsiyalarining  xususiyatlari  va  kelgusi  istiqbollari  yoritilgan.  Bank  resurslari bankning  oʻz  mablag’lari,  qarzga  olingan  ya’ni,  jalb  etilgan  mablag’lardan,  hamda emitentlashgan mablag’larini shakllantirish haqida ham ko’rib chiqiladi.Tadqiqot bank sektori mutaxassislari, tadqiqotchilar va talabalar uchun foydali bo'lishi mumkin.