DUDUQLANISHNING PSIXOLOGIK SABABLARI VA ULARNI PEDAGOGIK USULLAR BILAN BARTARAF ETISH - NARALIYEVA KAMOLA ILXOMJON QIZI (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA   Ushbu ishda duduqlanishning psixologik sabablari va ularni pedagogik usullar yordamida bartaraf etish masalasi tahlil qilinadi. Tadqiqotda maktabgacha va kichik maktab  yoshidagi  bolalarda  duduqlanishning  yuzaga  kelishiga  ta’sir  etuvchi emotsional,  ijtimoiy  va  neyropsixologik  omillar  o‘rganiladi.  Shuningdek,  stress, qo‘rquv, xavotir, oilaviy muhit va kommunikativ tajriba yetishmasligi kabi psixologik sabablarning nutq rivojlanishiga ta’siri yoritiladi. Ishda pedagogik yondashuvlar o‘yin terapiyasi,  relaksatsiya  mashqlari,  ijobiy  motivatsiya,  logoritmik  mashg‘ulotlar  va kommunikativ muhitni yaxshilash usullari asosida duduqlanishni kamaytirish yo‘llari ko‘rib chiqiladi.