O'ZBEKISTONDA ALOHIDA YORDAMGA MUHTOJ BOLALARGA IJTIMOIY PEDAGOGIK YORDAM TASHKIL ETISH - Orzuyeva Sultonoy, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada O‘zbekistonda alohida yordamga muhtoj bolalarga ijtimoiy-pedagogik  yordamni  tashkil  etishning  nazariy  va  amaliy  jihatlari  keng  yoritilgan. Alohida  yordamga  muhtoj  bolalar  toifasiga  kiruvchi  bolalarning  ta’lim  olish, ijtimoiylashuv va shaxsiy rivojlanish jarayonlarida duch keladigan muammolar hamda ularni  bartaraf  etish  yo‘llari  tahlil  qilingan.  Maqolada  ijtimoiy  pedagogning  asosiy vazifalari, uning maktab, oila va jamiyat bilan hamkorlikdagi faoliyati, shuningdek, inklyuziv ta’lim tizimining ushbu jarayondagi o‘rni muhim yo‘nalish sifatida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek,  maqolada  alohida  yordamga  muhtoj  bolalarga  psixologik, pedagogik  va  ijtimoiy  ko‘mak  berishning  zamonaviy  yondashuvlari,  individual yondashuv  asosida  ta’lim  jarayonini  tashkil  etish  hamda  ularning  jamiyatga moslashuvini  ta’minlashga  qaratilgan  chora-tadbirlar  haqida  batafsil  ma’lumot beriladi.  O‘zbekiston  Respublikasida  ushbu  yo‘nalishda  amalga  oshirilayotgan islohotlar, davlat dasturlari va ta’lim tizimidagi yangiliklar ham tahlil qilingan. Maqolaning  asosiy  maqsadi  –  alohida  yordamga  muhtoj  bolalarning imkoniyatlarini  to‘liq  ro‘yobga  chiqarish,  ularni  jamiyatning  faol  a’zosi  sifatida shakllantirish hamda ijtimoiy-pedagogik yordam samaradorligini oshirishga qaratilgan ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqishdan iborat.