O'QUVCHI YOSHLAR O'RTASIDA SOG'LOM TURMUSH TARZINI SHAKLLANTIRISH - Habibullayeva Nigora (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  o‘quvchi  yoshlar  o‘rtasida  sog‘lom  turmush tarzini shakllantirishning nazariy va amaliy jihatlari atroflicha tahlil qilingan. Bugungi kunda yosh avlod salomatligini mustahkamlash, ularni jismonan va ma’nan barkamol etib tarbiyalash jamiyat oldidagi muhim vazifalardan biri ekanligi asoslab berilgan. Maqolada sog‘lom turmush tarzining asosiy komponentlari – muvozanatli va to‘g‘ri ovqatlanish, muntazam jismoniy faollik, shaxsiy gigiyena qoidalariga rioya qilish, kun tartibini to‘g‘ri tashkil etish, zararli odatlardan yiroq bo‘lish hamda ruhiy-emotsional barqarorlikni ta’minlash masalalari keng yoritilgan. Shuningdek, o‘quvchi yoshlar orasida sog‘lom turmush tarzini shakllantirishda oila,  ta’lim  muassasalari  va  jamiyatning  o‘zaro  hamkorligi  muhim  omil  sifatida ko‘rsatib o‘tilgan. Maqolada pedagogik yondashuvlar, tarbiyaviy ishlar va profilaktik chora-tadbirlarning  samaradorligi  tahlil  qilinib,  o‘quvchilarda  sog‘lom  hayotga nisbatan  ongli  munosabatni  shakllantirish  yo‘llari  tavsiya  etilgan.  Bundan  tashqari, yoshlar orasida uchrayotgan muammolar va ularning oldini olishga qaratilgan takliflar ham ilgari surilgan. Mazkur tadqiqot natijalari o‘quvchi yoshlar o‘rtasida sog‘lom  turmush tarzini keng  targ‘ib  qilish,  ularning  hayot  sifatini  oshirish  va  kelajakda  sog‘lom  jamiyatni shakllantirishda muhim ahamiyat kasb etadi.