SPERTLI ICHIMLIKLAR ISTE'MOL QILISHGA MOYIL O'SMIRLAR BILAN OLIB BORILADIGAN IJTIMOIY PEDAGOGIK FAOLIYAT - Qulmonova Muborak, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  o‘smirlar  orasida  spirtli  ichimliklarga moyillikning dolzarb muammo sifatidagi o‘rni keng yoritilgan. O‘smirlik davrining psixologik  xususiyatlari,  ijtimoiy  muhit,  tengdoshlar  ta’siri,  oiladagi  tarbiya kamchiliklari hamda ommaviy madaniyatning salbiy ta’siri kabi omillar chuqur tahlil qilinadi.  Shuningdek,  spirtli  ichimliklar  iste’molining  o‘smir  shaxsining  jismoniy, ruhiy va ijtimoiy rivojlanishiga ko‘rsatadigan salbiy oqibatlari ilmiy asosda izohlanadi. Maqolada  ijtimoiy  pedagogning  ushbu  muammoni  bartaraf  etishdagi  o‘rni alohida  ta’kidlanib,  o‘smirlar  bilan  olib  boriladigan  profilaktik,  korreksion  va reabilitatsion  ishlar  mazmuni  yoritiladi.  Jumladan,  individual  yondashuv,  suhbat, trening,  targ‘ibot-tashviqot  ishlari,  hamda  sog‘lom  turmush  tarzini  shakllantirishga qaratilgan metod va texnologiyalar haqida batafsil fikr yuritiladi. Bundan tashqari, oila, ta’lim muassasasi va mahalla hamkorligining ahamiyati, ularning  uzviy  aloqasi  orqali  o‘smirlarni  turli  salbiy  illatlardan  himoya  qilish imkoniyatlari  asoslab  beriladi.  Maqola  yakunida  ushbu  yo‘nalishda  samarali pedagogik faoliyatni tashkil etish bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan.