SAYID OTALIQ MADRASASI – TARIX VA ME’MORCHILIK YODGORLIGI - Xurramova Zarrina Nuriddin qizi., (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Sayid Otaliq madrasasining tarixiy shakllanish jarayoni,  uning  qurilish  davri  va  o‘sha  davrdagi  ijtimoiy-madaniy  muhitdagi  o‘rni ilmiy asosda tahlil qilinadi. Madrasa XIX asrda bunyod etilgan bo‘lib, u nafaqat diniy ta’lim maskani, balki ilm-ma’rifat markazi sifatida ham muhim ahamiyat kasb etgan. Maqolada uning me’moriy tuzilishi, qurilish uslubi, bezak elementlari va an’anaviy sharq me’morchiligi bilan bog‘liqligi keng yoritiladi. Shuningdek, madrasaning ichki va tashqi tuzilishidagi o‘ziga xosliklar, hujralar joylashuvi, peshtoq va ravoqlar dizayni hamda ularning badiiy-estetik qiymati tahlil qilinadi.  Tadqiqot  davomida  Sayid  Otaliq  madrasasining  o‘sha  davr  ilmiy  va  diniy hayotdagi o‘rni, u yerda tahsil olgan talabalarning faoliyati ham ko‘rib chiqiladi. Maqolada,  shuningdek,  ushbu  tarixiy  obidaning  bugungi  kundagi  holati,  uni saqlash va restavratsiya qilish masalalari, hamda madaniy meros sifatidagi ahamiyati ham  yoritiladi.  Ushbu  tadqiqot  O‘zbekiston  hududidagi  tarixiy  me’moriy yodgorliklarni chuqur o‘rganish, ularni asrab-avaylash va kelajak avlodga yetkazishda muhim ilmiy manba bo‘lib xizmat qiladi.