BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA MUSTAQIL FIKRLASHNI RIVOJLANTIRISH - Ro'zmetova Marjona Dilmurod qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Maqolada  boshlang‘ich  sinf  o‘quvchilarida  mustaqil  fikrlashni rivojlantirishning  nazariy-pedagogik  asoslari,  psixologik  mexanizmlari  va  amaliy metodlari tahlil qilinadi. Mustaqil fikrlash ta’lim natijasining ikkilamchi unsuri emas, balki  shaxsning  bilish  faolligi,  qaror  qabul  qilish  qobiliyati,  o‘z  nuqtayi  nazarini asoslash  madaniyati  hamda  ijodiy  intellektining  tayanch  ko‘rsatkichi  sifatida  talqin etiladi. Maktab yoshining ilk bosqichida kuzatish, qiyoslash, sabab-oqibat aloqalarini aniqlash, savol qo‘yish, faraz ilgari surish, dalillash va xulosa chiqarish kabi amallarni izchil  tashkil  etish  mustaqil  fikrlashning  asosiy  komponentlarini  shakllantiradi. O‘zbekistonning  amaldagi  ta’lim  siyosatida  ham  kompetensiyaviy  yondashuv, o‘quvchining  mustaqil  va  erkin  fikrlashi  hamda  ijodiy  qobiliyatlarini  rivojlantirish ustuvor vazifa sifatida belgilangan.