O‘ZBEKISTON MOLIYA BOZORI VA PORTFEL INVESTITSIYALARI: MAHALLIY IMKONIYATLAR VA XALQARO TAJRIBALAR - Muxammedova Zarina Murodovna,; Esonboyev Muhammadjon,; Eshnirzayev Azizbek, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  mazkur  ilmiy  maqolada  O‘zbekiston  moliya  bozorining  hozirgi holati,  uning  rivojlanish  tendensiyalari  shuningdek  portfel  investitsiyalarni kengaytirish imkoniyatlari chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotda moliya bozorining asosiy segmentlari  –  fond  bozori,  obligatsiyalar  bozori  va  investitsiya  fondlarining rivojlanish darajasi va ularning investitsion faollikka ta’siri yoritilgan. Shuningdek, portfel  investitsiyalarni  shakllantirishda  diversifikatsiya,  risklarni  boshqarish, daromadlilikni  oshirish  hamda  kapitalni  samarali  joylashtirish  mexanizmlarining ahamiyati ko‘rsatib o‘tilgan. Maqolada xorijiy mamlakatlar – AQSh, Yevropa Ittifoqi va  Osiyo  davlatlari  tajribasi  asosida  portfel  investitsiyalarni  rivojlantirishning samarali modellari o’rganilgan . Shu bilan birga, O‘zbekistonda investitsiya muhitini yaxshilash,  moliyaviy  instrumentlarni  kengaytirish,  raqamli  investitsiya platformalarini  joriy  etish  va  aholi  moliyaviy  savodxonligini  oshirish  zaruriyati asoslab berilgan.