XORIJIY TILLARNI O'RGATISHNING ZAMONAVIY METODLARI: SAMARADORLIK VA INNOVATSIYA - Xolmurodova Aziza Saydullayevna,; Qurbonova Zilola Bobodo'stovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
XXI asr insoniyat taraqqiyoti tarixida misli ko‘rilmagan integratsiya va raqamli transformatsiyalar  davri  sifatida  muhrlanmoqda.  Bugungi  globallashgan  dunyoda xorijiy tilni egallash shunchaki shaxsiy yutuq yoki qo‘shimcha imtiyoz emas, balki zamonaviy  mutaxassisning  intellektual  qiyofasini  belgilovchi  strategik  zaruriyatga aylandi. Madaniyatlararo muloqotning jadallashishi, fan va texnikaning yagona tilda gapira boshlashi hamda mehnat bozoridagi raqobatning keskinlashishi ta’lim tizimi oldiga mutlaqo yangi talablarni qo‘ymoqda.   Uzoq  yillar  davomida  hukmronlik  qilgan  an’anaviy  metodikalar,  xususan, grammatik qoidalarni yodlash va mexanik tarjima qilishga asoslangan yondashuvlar bugungi kun talablariga javob bera olmay qoldi. Zamonaviy dunyo "tilni biladigan" emas, balki "tilda yashaydigan" va uni turli ijtimoiy-iqtisodiy vaziyatlarda samarali vosita  sifatida  qo‘llay  oladigan  shaxslarga  ehtiyoj  sezmoqda.  Shu  sababli, pedagogikada  "X  o‘qituvchi  –  Y  o‘quvchi"  modelidan  voz  kechilib,  o‘quvchini jarayonning markaziga qo‘yuvchi antroposentrik yondashuvlar qaror topmoqda.   Xorijiy  tillarni  o‘qitishning  zamonaviy  metodlari  nafaqat  lingvistik kompetensiyalarni, balki tanqidiy fikrlash, kreativlik va raqamli savodxonlik kabi "soft skills"  (yumshoq  ko‘nikmalar)ni  rivojlantirishga  ham  xizmat  qiladi.  Innovatsion texnologiyalar, sun’iy intellektning ta’limga kirib kelishi va kognitiv psixologiyadagi yangi kashfiyotlar til o‘rganish jarayonini yanada qiziqarli, tezkor va natijador qilish imkonini bermoqda.   Ushbu maqolada biz an’anaviy ta’limning stereotiplarini parchalab tashlayotgan, bugungi kunda dunyo miqyosida eng yuqori samaradorlik ko‘rsatayotgan zamonaviy metodikalarni  tahlil  qilamiz.  Biz  til  o‘rganishni  quruq  akademik  jarayondan  jonli, interaktiv  va  shaxsga  yo‘naltirilgan  san’at  darajasiga  ko‘taruvchi  asosiy tendensiyalarni ko‘rib chiqamiz.