DISPERSIYA TAHLILI (ANOVA) - Erkinova Durdonaxon O’tkirjon qizi,; Orziqulova Zulfizar, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  ilmiy  maqolada  Variance  (dispersiya)  tushunchasining nazariy asoslari, uning statistik tahlildagi roli hamda Analysis of variance usulining matematik  modeli  chuqur  tahlil  qilinadi.  Dispersiyaning  ma’lumotlar  tarqoqligini ifodalashdagi ahamiyati, ANOVA yordamida guruhlar o‘rtasidagi farqlarni aniqlash mexanizmi  va  ushbu  usulning  turli  fan  sohalaridagi  qo‘llanilishi  keng  yoritiladi. Tadqiqot  natijasida  dispersiya  va  ANOVA  statistik  qaror  qabul  qilish  jarayonida muhim metodologik vosita ekanligi asoslanadi.