BEHBUDIYNING TANQIDIY QARASHLARINI TAHLIL QILISH - To‘xtasinova Baxtigul, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  Mahmudxo'ja  Behbudiyning  jamiyat,  ta'lim  va siyosatga oid tanqidiy qarashlarini chuqur tahlil qiladi. Unda Behbudiyning jadidchilik g'oyalari doirasida mavjud ijtimoiy muammolar, jaholat va qoloqlikka qarshi kurashi atroflicha  o'rganiladi.  Muallifning  asarlarida  aks  etgan  islohotchilik  ruhini,  milliy uyg'onishga  chaqiriqlarini  va  ma'rifatparvarlik  tamoyillarini  ochib  beradi.  Tadqiqot Behbudiyning o'z davri uchun ilg'or bo'lgan fikrlarini, uning zamonaviy O'zbekiston jamiyati  rivojidagi  ahamiyatini  yoritadi.  Maqola  Behbudiy  merosini  yangi  nuqtai nazardan baholashga hissa qo'shadi.