TUPROQNING KIMYOVIY TARKIBI VA UNING GIGIYENIK AHAMIYATI HAMDA INSON SALOMATLIGIGA TA’SIRI - Mavluda Mirsagatova Rixsillayevna; Urishboyeva Marjona Husniddin qizi; Mirvaliyeva Shahzoda Umar qizi; Tursunboyeva Zarina Kairjan qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  tuproqning  kimyoviy  tarkibi,  uning  asosiy komponentlari  va  inson  salomatligiga  gigiyenik  ta’siri  tahlil  qilinadi.  Tuproq tarkibidagi makro va mikroelementlarning ahamiyati, shuningdek, og‘ir metallar va boshqa toksik moddalar orqali yuzaga keladigan xavflar yoritilgan. Tadqiqotda tuproq orqali  inson  organizmiga  zararli  moddalar  kirish  yo‘llari  va  ularning  salomatlikka ta’siri  ko‘rib  chiqiladi.  Tuproq  sifatini  gigiyenik  nazorat  qilish  va  ekologik muvozanatni saqlash zarurligi asoslab berilgan