DINIY QADRIYATLARNING TIBBIYOTDAGI AXLOQIY ME’YORLARGA TA’SIRI - Ro’ziyev Navr’oz,; Izzatullayeva Zarina, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada diniy qadriyatlarning tibbiyot sohasidagi axloqiy me’yorlarning shakllanishi va rivojlanishiga ko‘rsatadigan ta’siri har tomonlama tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida turli diniy ta’limotlarda inson hayoti, sog‘lig‘i va sha’ni oliy qadriyat sifatida e’tirof etilishi tibbiy amaliyotda shifokor va bemor o‘rtasidagi munosabatlarga qanday axloqiy asos bo‘lib xizmat qilishi yoritib beriladi. Maqolada diniy  qadriyatlarning  tibbiyot  etikasi  tamoyillari  —  insonparvarlik,  mas’uliyat, halollik, rahm-shafqat va adolat kabi tushunchalar bilan uzviy bog‘liqligi ilmiy nuqtai nazardan  asoslab  berilgan.  Shuningdek,  zamonaviy  tibbiyotda  yuzaga  kelayotgan bioetik muammolarni hal etishda diniy-axloqiy qarashlarning o‘rni va ahamiyati ochib berilib, ularning shifokor kasbiy faoliyatida ma’naviy  yo‘naltiruvchi omil sifatidagi roli  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  natijalari  diniy  qadriyatlar  va  tibbiy  axloq  o‘rtasidagi o‘zaro  uyg‘unlik  jamiyatda  sog‘lom  tibbiy  munosabatlarni  shakllantirishda  muhim ahamiyat kasb etishini ko‘rsatadi.