“ODAM BO‘LISH QIYIN” VA “AVLIYO SERGEY” ASARLARI QIYOSIY TAHLILI - G‘aybullayeva Ruxshona Qahramon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada “Odam bo‘lish qiyin” asarining bosh qahramoni Abdullaning murakkab ruhiy kechinmalari, ichki ziddiyatlari va hayotiy sinovlari tahlil qilinadi. Qahramon boshidan kechirgan voqealar orqali insonning nafs, iymon va axloq o‘rtasidagi kurashi yoritib beriladi. Shuningdek, Abdulla obrazi jahon adabiyotidagi Lev Tolstoyning qalamiga mansub  “Avliyo Sergey” asarining bosh qahramoni Sergey  ota   obrazi bilan qiyosiy tahlil qilinadi. Har ikki obraz misolida insonning o‘z nafsiga qarshi kurashi, ruhiy iztiroblari va ma’naviy tanlovlari ochib beriladi. Maqolada inson kamoloti  yo‘lida  ichki  iroda  va  axloqiy  qarorlarning  o‘rni  muhim  ekani  asoslab beriladi.