PIELONEFRIT MEXANIZML GEMODINAMIK O`ZGARISHLAR VA KLINIK AHAMIYATI - Shukurova Xurshida Komiljanovna,; Shaymatov Azizbek Olimjon o`gri, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotasiya Pielonefrit buyrak parenximasi va jomchalarining bakterial yallig‘lanish kasalligi bo‘lib,  siydik  yo‘llari  infeksiyalarining  yuqoriga  ko‘tarilishi  natijasida  rivojlanadi. Ushbu  maqolada  pielonefritning  patogenetik  mexanizmlari,  gemodinamik o‘zgarishlari  va  klinik  ahamiyati  batafsil  yoritilgan.  Kasallikning  asosiy  etiologik omillari sifatida ko‘pincha Escherichia coli kabi grammanfiy bakteriyalar qayd etiladi. Patogenezda  bakteriyalarning  buyrak  to‘qimasiga  kirib  borishi,  yallig‘lanish mediatorlarining faollashuvi va immun javobning kuchayishi muhim rol o‘ynaydi. Bu jarayonlar buyrak parenximasida shish, hujayralar destruksiyasi va mikrosirkulyatsiya buzilishiga  olib  keladi.  Gemodinamik  o‘zgarishlar  esa  buyrak  qon  oqimining kamayishi, kapillyar o‘tkazuvchanlikning oshishi va glomerulyar filtratsiya tezligining pasayishi bilan tavsiflanadi. Pielonefritning klinik ahamiyati uning o‘tkir va surunkali shakllarda kechishi, tez-tez  qaytalanishi  hamda  og‘ir  asoratlarga,  jumladan  buyrak  yetishmovchiligi  va sepsisga olib kelish xavfi bilan belgilanadi. Shu sababli erta tashxis qo‘yish, laborator va  instrumental  tekshiruvlar  o‘tkazish  hamda  adekvat  antibiotik  terapiya  boshlash kasallik prognozini yaxshilashda muhim o‘rin tutadi.