INSON FAOLIYATINING TABIATGA VA TABIIY MUHITGA TA’SIRI - Akramova Parvina,; Jo’rayev Feruz Zavqiy o’g’li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anotatsiya    Ushbu  maqolada  tabiat  hayotimizning  ajralmas  muhim  qismi  va muhim ahamiyatga ega ekanligi, odam tabiatning bir qismi ekanligi. Insonlarning atrof muhitga  ta’siri  juda  katta  ahamiyatga  ega  ekanligi,  Atrof  muhitimizni  asrab avaylashimiz  tabiiy  resurslarimizdan  oqilona  foydalanishimiz  haqida  so’z boradi.Bilamizki  inson  tabiatga  bilvosita  va  bevosita  ta’sir  qiladi.Hozirgi  zamonda insonlar tabiatga tez tez murojat qilmoqda va tabiiy resurslardan ko’p foydalanilyapti. Tabiat  va  jamiyat  o‘rtasidagi  o‘zaro  bog‘liqlik,  inson  faoliyatining  tabiiy  muhitga ta’siri  hamda  tabiatni  muhofaza  qilishning  zaruriyati  yoritilgan.  Shuningdek,  fan-texnika  taraqqiyoti,  sanoat  rivoji,  urbanizatsiya  va  qishloq  xo‘jaligining intensivlashuvi  natijasida  yuzaga  kelayotgan  ekologik  muammolar  tahlil  qilinadi. Tabiiy zaxiralardan oqilona foydalanish, atrof-muhitni ifloslanishdan saqlash, ekologik muvozanatni tiklash masalalari ilmiy asosda bayon etilgan. Ishda tabiatni muhofaza qilishning  ijtimoiy,  iqtisodiy,  gigiyenik,  estetik  va  tarbiyaviy  yo‘nalishlari  keng yoritilib,  ekologik  muammolarni  hal  etishda  inson  omilining  o‘rni  alohida ta’kidlangan.