SHAXSIY KOMPYUTERLARDA OPERATSION TIZIMLAR - Kazakbayeva V. (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola shaxsiy kompyuterlarda (Personal Computer, PC) ishlatiladigan  operatsion  tizimlarning  (Operating  System,  OS)  tarixiy  rivojlanishi, hozirgi  holatini  va  kelajakdagi  tendentsiyalarini  o'rganadi.  Operatsion  tizim  –  bu kompyuterning  asosiy  dasturiy  ta'minoti  bo'lib,  uni  qanday  ishlashi,  qurilmalarni qanday boshqarishi va foydalanuvchilar bilan qanday muносабат o'tkazishi belgilab beradi. Ushbu tadqiqotda Windows, macOS, Linux va boshqa OS-larni solishtirish, ularning imkoniyatlari, salbiyliklari va modern bozorda o'zlari egallagan o'rnini tahlil etamiz. Maqolada O'zbekiston kontekstida  operatsion  tizimlarning roli va o'quvchi-o'qtuvchilar uchun ahamiyati ham qayd etilgan.