YOSHLAR VA VIRTUAL DUNYO - Utbasova D. (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola virtual dunyo (digital platforms, social networks, metaverse,  online  games)  ning  bugungi  yoshlarning  (13-25  yosh)  jismoniy,  ruhiy, ijtimoiy va akademik rivojlanishiga o'tkazayotgan chuqur ta'sirini o'rganadi. Virtual dunyo – bu internet va raqamli texnologiyalar orqali yaratilgan bovar va simulyatsiya bo'lib,  yoshlar  bu  erda  o'rtaqlashadi,  o'ynaydi,  o'qiydi  va  o'zlarining  shaxsiyatini shakllantiraydi.  Ushbu  tadqiqot  virtual  dunyo  bilan  bog'liq  ijobiy  va  salbiy yondashuvlarni tahlil qiladi, o'zbekiston yoshlarining raqamli savodxonlik darajasini baholaydi  va  kelajakda  ularning  rivojlanishini  qanday  ta'minlash  haqida  amaliy tavsiyalarni beradi. Maqolada psixologiya, pedagogika va ijtimoiyat ilmlari asosida xulosa chiqarilgan.