KASBIY TA’LIM TASHKILOTLARIDA PSIXOLOGIK SOGL‘OM MUHIT YARATISH - Abdullaeva Dilbaroy Turg‘unboevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Kasbiy ta’lim tizimi jamiyatda yetuk, bilimli va raqobatbardosh mutaxassislarni  tayyorlashda  asosiy  o‘rin  tutadi.  Ushbu  jarayonda  tashkilotlarda faqatgina  professional  bilimlarni  egallash  emas,  balki  shaxsiy  taraqqiyot,  ijtimoiy-psixologik rivojlanish ham muhim ahamiyat kasb etadi. Kasbiy ta’lim muassasalari o‘quvchi-yoshlar  hayotida  tug‘ma  qobiliyatlarni  ro‘yobga  chiqarish,  kasb  sirlarini egallash, o‘zini anglash va kelajak hayotini belgilashning muhim zaminiga aylanadi. Psixologik  sog‘lom  muhit  yaratilishi  ta’lim  jarayonining  samaradorligiga, o‘qituvchilar  va  o‘quvchilar  faolligiga  to‘g‘ridan-to‘g‘ri  ta’sir  ko‘rsatadi.  Sog‘lom psixologik muhit mavjud bo‘lgan taqdirda, o‘quvchilar o‘zlarini erkin his qilishadi, o‘z fikrlarini ochiq bayon etishlari mumkin, shuningdek, stress va psixologik bosimlardan holi  bo‘lishadi.  Bunda  ijobiy  muhitni  shakllantirish,  o‘zaro  hurmat  va  qadriyatlarni mustahkamlash, hamkorlikda ishlashga o‘rgatish asosiy maqsadga aylanadi.