ONA TILI VA O‘QISH SAVODXONLIGI DARSLIKLARIGA QO‘YILADIGAN ZAMONAVIY TALABLAR - Shaxnoza Xakimova (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  boshlang‘ich  sinflarda  ona  tili  va  o‘qish savodxonligi darsliklariga qo‘yiladigan zamonaviy talablar tahlil qilinadi. Tadqiqotda darsliklarning  mazmuni,  tuzilishi,  metodik  apparati  hamda  topshiriqlar  tizimi kompetensiyaviy  yondashuv  asosida  o‘rganilgan.  Shuningdek,  PIRLS  xalqaro baholash  dasturi  talablari  bilan  darsliklar  mazmuni  o‘rtasidagi  bog‘liqlik  ochib berilgan.  Matnlar  tizimi,  kognitiv  darajalar  va  raqamli  texnologiyalar integratsiyasining o‘qish savodxonligini rivojlantirishdagi o‘rni yoritilgan. Amaliyotda uchraydigan muammolar tahlil qilinib, ularni bartaraf etish bo‘yicha ilmiy asoslangan xulosalar berilgan.