JADIDLAR -MILLIY UYG’ONISH FIDOYILARI - Egamberdiyeva Muslima Abdulhamid qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada XIX asr oxiri - XX asr boshlarida Turkistonda vujudga kelgan jadidchilik harakati tahlil qilinadi. Jadidlarning ta’lim tizimini isloh qilish,  zamonaviy  fanlarni  targ’ib  etish,  milliy  uyg’onishni  shakllantirishdagi xizmatlari  yoritilgan.  Mahmudxo’ja  Behbudiy,  Abdulla  Avloniy,  Munavvar  qori Abdurashidxonov, Fitrat va Cho’lpon kabi ziyolilarning ma’rifiy va siyosiy faoliyati misolida  jadidchilikning  mohiyati  ochib  beriladi.  Shuningdek,  jadid  matbuoti  va teatrining  jamiyatni  uyg’otishdagi  o’rni  ham  ko’rsatib  o’tilgan.  Maqolada jadidchilikning milliy istiqlol harakatlari bilan bog’liqligi, sovet davrida jadidlarning ta’qib qilinishi hamda ularning merosining bugungi kunda qayta tiklanishi haqida so’z yuritiladi.