ВОЗДЕЙСТВИЕ ЭКОЛОГИЧЕСКИХ ФАКТОРОВ НА ФОРМИРОВАНИЕ АЛЛЕРГИЧЕСКИХ ЗАБОЛЕВАНИЙ У ДЕТЕЙ - Akbarova Ruxsora Jaxongir qizi; Урманова Л.Д (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Zamonaviy  sharoitda  atrof-muhit  omillarining  o‘zgarishi  bolalar aholisi salomatligiga sezilarli ta’sir ko‘rsatmoqda. Ayniqsa, havo, suv va tuproqning ifloslanishi,  sanoat  chiqindilari,  transport  vositalari  chiqindilari  va  boshqa  ekologik omillar  bolalar  orasida  allergik  kasalliklar  tarqalishining  ortishiga  olib  kelmoqda. Bolalar organizmi tashqi muhit ta’siriga yuqori sezuvchanligi bilan ajralib turadi, shu sababli  allergik  kasalliklar  rivojlanishida  ekologik  omillarning  o‘rni  muhim hisoblanadi. Mazkur maqolada bolalar aholisida uchraydigan allergik kasalliklarning shakllanishida  atrof-muhit  omillarining  ta’siri  tahlil  qilingan.  Shuningdek,  ekologik xavf  omillari va allergik  kasalliklar  o‘rtasidagi  bog‘liqlik,  ularning  epidemiologik xususiyatlari hamda profilaktika chora-tadbirlarini takomillashtirish masalalari ko‘rib chiqilgan.  Tadqiqot  natijalari  bolalar  salomatligini  muhofaza  qilishda  ekologik omillarni inobatga olgan holda kompleks profilaktik chora-tadbirlarni ishlab chiqish zarurligini ko‘rsatadi.